Uwagi:
*podany przepis na bułki jest tym, z którego zazwyczaj korzystam robiąc burgery, ciasto jest łatwe w przygotowaniu i szybko wyrasta.
**z podanego przepisu otrzymacie 6 średniej wielkości bułek.
Burgery z pieczonym łososiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
bułki
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
220 g ciepłego mleka
białko do posmarowania
czarny sezam do obsypania
łosoś
300 g łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
szczypta świeżo mielonego pieprzu
dodatki
kulka mozzarelli
6 suszonych pomidorów
liście bazylii
keczup (przepis)
W misce łączymy mąkę z drożdżami, cukrem i solą, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (trwa to ok. 30 minut). Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i obsypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Łososia myjemy, pęsetą wyciągamy ości.
Sos sojowy, miód i pieprz łączymy w misce, wkładamy do niej łososia i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w tej temperaturze pieczemy rybę przez 30 minut.
Trzy bułki dzielimy na dwie części, spody smarujemy keczupem, układamy liście bazylii, kawałek upieczonego łososia, ponownie liście bazylii, następnie plastry mozzarelli i suszone pomidory. Przykrywamy górną częścią bułki, którą również smarujemy keczupem. W środek burgera wbijamy wykałaczkę.
Smacznego!
ha! a ja w końcu zjadła burak burgera w pobitych garach i jest pyszny! :))) Tego z łososiem też bym zjadła...
OdpowiedzUsuńburak burger <3 tego z łososiem też polecam, uwielbiam burgery!
Usuńinteresujace
OdpowiedzUsuń