23.09.2014

Zupa dyniowa z parmezanem





Uwagi:
*przepis pochodzi z książki Na każdą porę autorstwa Sophie Dahl, trochę go zmodyfikowałam.
**lubimy bardzo gęste kremy, jeśli chcecie by zupa była rzadsza dolejcie więcej bulionu (przepis zalecał użycie ponad 3 szklanek). 


Zupa dyniowa z parmezanem


1 dynia hokkaido (1,2 kg)
1 cebula 
1 łyżka oleju
1 i 1/2 szklanki bulionu 
2 liście laurowe
szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz 
2 łyżki uprażonych pestek dyni 
garść parmezanu


Dynię pozbawiamy wnętrzności, obieramy i kroimy w kostkę. 
Cebulę obieramy i drobno siekamy. 
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i cebulę. Chwilę podgrzewamy.
Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy przez ok. 15 minut aż dynia będzie miękka.
Następnie wyciągamy liście laurowe, zupę miksujemy belenderem na gładki krem. 
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. 
Porcję zupy obsypujemy pestkami dyni i tartym parmezanem.
Podany przepis to 4 porcje.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz