Uwagi:
*przepis pochodzi z książki Na każdą porę autorstwa Sophie Dahl, trochę go zmodyfikowałam.
**lubimy bardzo gęste kremy, jeśli chcecie by zupa była rzadsza dolejcie więcej bulionu (przepis zalecał użycie ponad 3 szklanek).
Zupa dyniowa z parmezanem
1 dynia hokkaido (1,2 kg)
1 cebula
1 łyżka oleju
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz
2 łyżki uprażonych pestek dyni
garść parmezanu
Dynię pozbawiamy wnętrzności, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i cebulę. Chwilę podgrzewamy.
Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy przez ok. 15 minut aż dynia będzie miękka.
Następnie wyciągamy liście laurowe, zupę miksujemy belenderem na gładki krem.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
Porcję zupy obsypujemy pestkami dyni i tartym parmezanem.
Podany przepis to 4 porcje.
Smacznego!
fajna zupka
OdpowiedzUsuń