Razowe bułki z migdałowym pesto, jajkiem sadzonym i awokado
bułki
170 g mąki pszennej razowej
130 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka miodu gryczanego
200 ml letniej wody
+ jajko do posmarowania i ziarna do obsypania
pesto migdałowe
50 g migdałów
25 g tartego parmezanu
garść listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól do smaku
dodatkowo
4 liście sałaty
4 jajka
1 awokado
garść rzeżuchy
Mąki łączymy z drożdżami, solą i ziarnami. Następnie dodajemy miód i stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy bułkę. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy
jajkiem i obsypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Składniki na pesto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę.
Jajka wbijamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Awokado myjemy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w paseczki.
Wystudzone bułki dzielimy na dwie części, spody smarujemy pesto, nakładamy liście sałaty, następnie jajko sadzone i kawałki awokado, całość obsypujemy rzeżuchą. Przykrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz