20.08.2014

Domowy keczup





Domowy keczup
(Inspiracja: "Smakowite prezenty" autorstwa Sigrid Verbert)


6 dużych dojrzałych pomidorów 
1 gruszka
1 jabłko
2 śliwki
1 cebula 
30 g octu balsamicznego
3 goździki
10 g soli
20 g gorczycy
szczypta cynamonu
szczypta słodkiej papryki 
szczypta pieprzu


Pomidory myjemy i kroimy na duże kawałki. Podobnie postępujemy z gruszką, jabłkiem, śliwkami i cebulą. Warzywa i owoce wrzucamy do dużego garnka, wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy też przyprawy.
Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. 
Po godzinie wszystko miksujemy blenderem na gładką masę, następnie przecieramy przez sito. 
Tak przygotowany keczup przelewamy na patelnię i gotujemy kolejną godzinę aż zgęstnieje. 
Gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz