Lody chałwowe
200 g śmietanki 30%
150 g słodzonego mleka skondensowanego
100 g ulubionej chałwy
Śmietankę ubijamy mikserem do otrzymania masy o gęstej konsystencji (trwa to ok. 30 sekund).
Następnie wlewamy mleko skondensowane, miksujemy tylko do połączenia składników.
Chałwę kruszymy i wsypujemy do lodowej masy, dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika.
Pojemnik z masą lodową wkładamy do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
Nie jest konieczne mieszanie lodów w trakcie mrożenia, nie tworzą się w nich kryształki lodu, mają idealną kremową konsystencję.
Następnie wlewamy mleko skondensowane, miksujemy tylko do połączenia składników.
Chałwę kruszymy i wsypujemy do lodowej masy, dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika.
Pojemnik z masą lodową wkładamy do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
Nie jest konieczne mieszanie lodów w trakcie mrożenia, nie tworzą się w nich kryształki lodu, mają idealną kremową konsystencję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz