Chleb orkiszowy z ziarnami (na zakwasie)
zaczyn
60 g aktywnego zakwasu żytniego
120 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
170 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin.
ciasto właściwe
cały zaczyn
340 g wody w temperaturze pokojowej
400 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
Do miski z zaczynem wlewamy wodę, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i ziarna. Ciasto wyrabiamy łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia się składników.
Prostokątną formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami, wypełniamy ją ciastem, wierzch wyrównujemy.
Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania, ciasto powinno wypełnić formę po same brzegi.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, w tej temperaturze pieczemy go przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez następne 45 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy.
Smacznego!
Czy ten chleb może wyrastać, tak jak żytni z Twojego przepisu, 1,5h w minimalnie rozgrzanym piekarniku? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, czas wyrastania może się skrócić, przed pieczeniem chleb powinien wypełnić formę po brzegi :)
UsuńTen chleb jest przepyszny! Chyba nawet lepszy od żytniego :)
UsuńAle się cieszę, że tak Wam smakuje!!!!!!!! :) :) :) Ściskam!!! :) :)
Usuń