Granola bananowa
(Inspiracja: Green Kitchen Stories)
2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g orzechów laskowych
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (nierafinowanego)
2 łyżki miodu
1 banan
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy orzechy i pestki dyni, mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy olej i miód, tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki banana, widelcem dokładnie łączymy składniki. Płynną mieszankę wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy, aż gęsta bananowa masa dokładnie oblepi płatki.
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny, mieszając co 10 minut, by granola równomiernie się rumieniła.
Upieczoną odstawiamy do ostygnięcia, następnie kruszymy i umieszczamy w szczelnym słoiku.
Mleko migdałowe
130 g migdałów
1 litr wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka miodu
Migdały wsypujemy do miseczki zalewamy je wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin.
Namoczone migdały umieszczamy w dużej misce, wlewamy litr wody i dodajemy łyżkę miodu.
Składniki miksujemy blenderem przez ok. 2 minuty.
Mleko przelewamy przez podwójną gazę, by pozbyć się rozdrobnionych migdałów. Dokładnie wyciskamy, by jak najwięcej mleka znalazło się w misce.
Gotowe mleko przelewamy do wyparzonej butelki. Przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Smacznego!
super przepisy! nie wiedziałam, że do granoli można dodać banana! :) a ja wciąż się zbieram do domowych płatów i po Twoim propozycji jestem już naprawdę bliska ich przygotowania! Mleko migdałowe wygląda pięknie - faktycznie dobrze smakuje do kawy?
OdpowiedzUsuńTeż ten banan mnie zaintrygował, cała granola jest przesiąknięta bananami :) A mleko migdałowe super, zamiast zwykłej kawy masz orzechową! :)
Usuńrewelka
OdpowiedzUsuń