25.08.2014

Granola bananowa i mleko migdałowe





Granola bananowa
(Inspiracja: Green Kitchen Stories)


2 szklanki płatków owsianych górskich 
100 g orzechów laskowych
3 łyżki pestek dyni 
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (nierafinowanego)
2 łyżki miodu 
1 banan 


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. 
Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy orzechy i pestki dyni, mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy olej i miód, tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki banana, widelcem dokładnie łączymy składniki. Płynną mieszankę wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy, aż gęsta bananowa masa dokładnie oblepi płatki. 
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny, mieszając co 10 minut, by granola równomiernie się rumieniła. 
Upieczoną odstawiamy do ostygnięcia, następnie kruszymy i umieszczamy w szczelnym słoiku.


Mleko migdałowe


130 g migdałów
1 litr wody mineralnej niegazowanej 
1 łyżka miodu 


Migdały wsypujemy do miseczki zalewamy je wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin. 
Namoczone migdały umieszczamy w dużej misce, wlewamy litr wody i dodajemy łyżkę miodu. 
Składniki miksujemy blenderem przez ok. 2 minuty.
Mleko przelewamy przez podwójną gazę, by pozbyć się rozdrobnionych migdałów. Dokładnie wyciskamy, by jak najwięcej mleka znalazło się w misce.
Gotowe mleko przelewamy do wyparzonej butelki. Przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. super przepisy! nie wiedziałam, że do granoli można dodać banana! :) a ja wciąż się zbieram do domowych płatów i po Twoim propozycji jestem już naprawdę bliska ich przygotowania! Mleko migdałowe wygląda pięknie - faktycznie dobrze smakuje do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ten banan mnie zaintrygował, cała granola jest przesiąknięta bananami :) A mleko migdałowe super, zamiast zwykłej kawy masz orzechową! :)

      Usuń