Tarta z migdałami i śliwkami
ciasto
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
nadzienie
60 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
20 g miękkiego masła
2 białka
pół kilograma śliwek
płatki migdałowe do obsypania
Mąkę i cukier puder łączymy w misce, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami.
Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Blat i wałek obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim prostokątną formę na tartę lub okrągłą o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, gdy się nagrzeje wkładamy formę z ciastem i podpiekamy przez 15 minut.
Składniki nadzienia (migdały, cukier puder, masło i białka) miksujemy na gładką masę. Masę migdałową wylewamy na podpieczony spód.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cztery części, układamy je na masie migdałowej, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Na 10 minut przed wyjęciem tarty, wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Polecam! Idealny kawałeczek kruchego dodatku do porannej kawy. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ;) :)
Usuń