31.08.2014

Tarta z migdałami i śliwkami







Tarta z migdałami i śliwkami 


ciasto
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru 
100 g zimnego masła
1 żółtko 

nadzienie 
60 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
20 g miękkiego masła
2 białka 
pół kilograma śliwek
płatki migdałowe do obsypania


Mąkę i cukier puder łączymy w misce, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. 
Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 
Blat i wałek obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim prostokątną formę na tartę lub okrągłą o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, gdy się nagrzeje wkładamy formę z ciastem i podpiekamy przez 15 minut. 
Składniki nadzienia (migdały, cukier puder, masło i białka) miksujemy na gładką masę. Masę migdałową wylewamy na podpieczony spód.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cztery części, układamy je na masie migdałowej, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Na 10 minut przed wyjęciem tarty, wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Polecam! Idealny kawałeczek kruchego dodatku do porannej kawy. :)

    OdpowiedzUsuń