Bajgle z omletem, serkiem i szynką
bajgle
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
220 g ciepłego mleka
40 g stopionego masła
białko do posmarowania
sezam do obsypania
dodatki
125 g kremowego serka śmietankowego
garść drobno posiekanego szczypiorku
6 plastrów szynki parmeńskiej
3 jajka
sól
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, spłaszczamy, kieliszkiem wykrawamy środek, formujemy oponkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i obsypujemy sezamem.
Pieczemy przez 20 minut.
Serek śmietankowy mieszamy ze szczypiorkiem.
Jajka wbijamy do trzech miseczek, każde jajko roztrzepujemy widelcem i solimy.
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy jedno jajko na patelnię, smażymy okrągłego omleta o wielkości bajgla. Potem drugiego i trzeciego.
Szynkę podsmażamy na patelni aż stanie się chrupiąca.
Przygotowujemy trzy bajgle. Spody smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, na serek nakładamy omleta a na niego po dwa plastry chrupiącej szynki, przykrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!
to najlepsze bułki do hamburgerów
OdpowiedzUsuńchłoną sok z mięsa, nie chrupią bez potrzeby
prawda ;) to mój ulubiony przepis na bułki do burgerów ;)
UsuńO kurcze! Moja ulubiona przekąska. Chyba zacznę od jutra praktykować Twój przepis, niż posiłkować się kupnym pieczywem :)
OdpowiedzUsuńPolecam, domowe pieczywo jest najlepsze! :) Pozdrawiam :)
Usuńmasakra jakie dobre
OdpowiedzUsuń