22.08.2014

Bajgle z omletem, serkiem i szynką.







Bajgle z omletem, serkiem i szynką


bajgle
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
220 g ciepłego mleka 
40 g stopionego masła 
białko do posmarowania
sezam do obsypania

dodatki
125 g kremowego serka śmietankowego
garść drobno posiekanego szczypiorku 
6 plastrów szynki parmeńskiej 
3 jajka 
sól


Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, spłaszczamy, kieliszkiem wykrawamy środek, formujemy oponkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i obsypujemy sezamem. 
Pieczemy przez 20 minut.

Serek śmietankowy mieszamy ze szczypiorkiem.
Jajka wbijamy do trzech miseczek, każde jajko roztrzepujemy widelcem i solimy. 
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy jedno jajko na patelnię, smażymy okrągłego omleta o wielkości bajgla. Potem drugiego i trzeciego.
Szynkę podsmażamy na patelni aż stanie się chrupiąca. 
Przygotowujemy trzy bajgle. Spody smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, na serek nakładamy omleta a na niego po dwa plastry chrupiącej szynki, przykrywamy górną częścią bułki. 


Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. to najlepsze bułki do hamburgerów
    chłoną sok z mięsa, nie chrupią bez potrzeby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda ;) to mój ulubiony przepis na bułki do burgerów ;)

      Usuń
  2. O kurcze! Moja ulubiona przekąska. Chyba zacznę od jutra praktykować Twój przepis, niż posiłkować się kupnym pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, domowe pieczywo jest najlepsze! :) Pozdrawiam :)

      Usuń