30.12.2014

Pizza caprese (orkiszowa)





Pizza caprese (orkiszowa)


ciasto
350 g mąki orkiszowej (typ 700)
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniej wody 

dodatki
keczup*
2 kulki mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
liście bazylii 


Mąkę, drożdże, sól i cukier łączymy w misce. Stopniowo wlewamy wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozciągamy palcami na cienki, okrągły placek o średnicy około 30 cm. 
Wierzch smarujemy keczupem, obsypujemy kawałkami mozzarelli i połówkami pomidorków. 
Pizze pieczemy w 250 stopniach przez około 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy listkami bazylii.


Smacznego!


*użyłam domowego keczupu, przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz