03.01.2015

Granola cynamonowa



Granola cynamonowa 


1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków jęczmiennych pełnoziarnistych
60 g orzechów laskowych
60 g migdałów
120 g żurawiny
4 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu


Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Płatki owsiane, jęczmienne, orzechy laskowe i migdały łączymy w misce.
W garnuszku podgrzewamy miód, olej, cukier i cynamon, do momentu aż składniki dokładnie się połączą.
Płynną masę przelewamy do miski z płatkami, mieszamy.
Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia, mieszankę równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, co 10 minut mieszamy granolę, by równomiernie się rumieniła.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kruszymy na drobne kawałki, dodajemy żurawinę, mieszamy i przesypujemy do słoika.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda Twoja granola!
    Uwielbiam domową! :)
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa jest niezastąpiona! ;) Pozdrawiam :)

      Usuń