*inne przepisy z marchewką w tle: tort marchewkowy z mascarpone (przepis), klasyczne ciasto marchewkowe (przepis).
Muffinki marchewkowe
1 jajko
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
120 g tartej marchewki
50 g białej czekolady
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajko, olej i ekstrakt waniliowy łączymy w misce.
W drugiej mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy marchewkę i mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffinki wypełniamy papilotkami, ciasto rozdzielamy do 6 wgłębień.
Pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Muffinki oblewamy czekoladą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz