Ciasto marchewkowe
ciasto
240 g marchewki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 solidna łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
170 g mąki pszennej
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
wierzch
tabliczka białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki uprażonych płatków migdałów
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski, wlewamy olej, miód i ekstrakt, miksujemy. Odstawiamy.
W drugiej misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
Mieszankę wsypujemy do mokrych składników, mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę i ponownie mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy. Polewą oblewamy wierzch ciasta i obsypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
bardzo c iekawie napisane
OdpowiedzUsuń