14.04.2014

Bułki śniadaniowe





Bułki śniadaniowe
(Inspiracja: Moje Wypieki)


340 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
50 g stopionego masła
+ 1 jajko do posmarowania bułek i mak do obsypania


Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy w misce. 
Stopniowo wlewamy mleko, następnie wbijamy jajko, na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na całą noc. 
Rano krótko wyrabiamy, ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (ok. 30 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. 
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy makiem. 
Pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy przez 15 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niby takie proste...
    Ktoś chyba nie docenia swojego szczęścia!

    miłej Wiosny

    OdpowiedzUsuń