08.04.2014

Domowa granola





Domowa granola
(Inspiracja: Gotuje, bo lubi)


2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g orzechów laskowych
100 g rodzynek
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru


Płatki owsiane i orzechy mieszamy w misce. Rodzynki odstawiamy, użyjemy ich później.
Do garnuszka wlewamy miód i olej, wsypujemy cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i masa będzie jednolita. Płynną mieszankę wlewamy do płatków owsianych i orzechów, dokładnie mieszamy aż cała mieszanka oblepi się słodką mazią. Tak przygotowane płatki równomiernie rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny w 160 stopniach. Co 10 minut mieszamy drewnianą łyżką, by płatki równo się rumieniły. 
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Zimną granolę kruszymy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Przechowujemy w szczelnym słoiku. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Domowa granola jeszcze przede mną, ale już czuję, że też nie zechcę tknąć później tej sklepowej :) Rozumiem, że ona nie jest taka mocno słodka? A jeśli jest i chciałabym trochę tę słodycz zminimalizować, to myślisz że się dobrze upiecze po ujęciu któregoś ze składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodka. Następnym razem posłodzę ją tylko miodem, cukier pominę. Myślę, że jego brak nie zmieni struktury a na pewno spowoduje, że będzie jeszcze zdrowsza! ;)

      Usuń