17.04.2014

Granola migdałowa z jogurtem malinowym





Granola migdałowa z jogurtem malinowym


2 szklanki płatków owsianych górskich 
100 g migdałów
100 g suszonej żurawiny
5 łyżek miodu
1 łyżka oleju

170 g jogurtu naturalnego 
garść malin (mogą być mrożone)
łyżeczka miodu


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Płatki owsiane i migdały wsypujemy do miski, mieszamy.
W garnuszku podgrzewamy olej i miód, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Miód wlewamy do płatków z migdałami i dokładnie mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Klejącą masę równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni, pieczemy przez 30 minut, co 10 minut mieszając, by granola równomiernie się rumieniła. 
Po upieczeniu odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Następnie kruszymy, nie rozdrabniam zbyt mocno, lubię duże kawałki, wsypujemy żurawinę i mieszamy.
Maliny, jogurt i miód umieszczamy w misce, miksujemy blenderem na gładką masę. Do szklanki/słoika wlewamy jogurt, wierzch obsypujemy granolą, ozdabiamy owocami i miętą. 
Resztę granoli przesypujemy do szczelnego słoika


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz