04.04.2014

Spaghetti z klopsikami z kurczaka w sosie pomidorowym



Spaghetti z klopsikami z kurczaka w sosie pomidorowym 


200 g makaronu spaghetti

klopsiki
300 g mielonej piersi z kurczaka
1 jajko 
sól morska
świeżo mielony pieprz
suszona bazylia
ok. 3 łyżki mąki żytniej
olej do smażenia

sos
puszka pomidorów
3 łyżki tartego parmezanu
suszona bazylia
sól i pieprz do smaku

do podania
parmezan
świeża pietruszka


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieloną pierś z kurczaka umieszczamy w misce, wbijamy jajko, doprawiamy i wsypujemy mąkę żytnią, mieszamy. Jeśli mięso ma zbyt luźną konsystencję dodajemy więcej mąki. Z masy formujemy okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z każdej strony przez kilka minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, wsypujemy tarty parmezan. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy przez ok. 7 minut. 
Ugotowany makaron łączymy z sosem, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Wierzch obsypujemy plastrami parmezanu i świeżą pietruszką. Porcja na 2-4 osoby. 


Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. HAhahahaha :D

    " Turlaj klopsa!
    Spadżetti podano.
    Z pomidorrro a całość obsypano serrrem parmedżiano. "

    Powinni Cię cytować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety, jak za mną chodzą takie klopsiki!!! :) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jak smakują...niebo :D

      Usuń
    2. muszę spróbować właśnie z kurczakiem, ale Hubertowi powiem, że to wieprzowo-wołowe :P

      Usuń