Spaghetti z klopsikami z kurczaka w sosie pomidorowym
200 g makaronu spaghetti
klopsiki
300 g mielonej piersi z kurczaka
1 jajko
sól morska
świeżo mielony pieprz
suszona bazylia
ok. 3 łyżki mąki żytniej
olej do smażenia
sos
puszka pomidorów
3 łyżki tartego parmezanu
suszona bazylia
sól i pieprz do smaku
do podania
parmezan
świeża pietruszka
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieloną pierś z kurczaka umieszczamy w misce, wbijamy jajko, doprawiamy i wsypujemy mąkę żytnią, mieszamy. Jeśli mięso ma zbyt luźną konsystencję dodajemy więcej mąki. Z masy formujemy okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z każdej strony przez kilka minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, wsypujemy tarty parmezan. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy przez ok. 7 minut.
Ugotowany makaron łączymy z sosem, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Wierzch obsypujemy plastrami parmezanu i świeżą pietruszką. Porcja na 2-4 osoby.
Smacznego!
HAhahahaha :D
OdpowiedzUsuń" Turlaj klopsa!
Spadżetti podano.
Z pomidorrro a całość obsypano serrrem parmedżiano. "
Powinni Cię cytować :D
:) :) dzięki! :)
Usuńo rety, jak za mną chodzą takie klopsiki!!! :) wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńa jak smakują...niebo :D
Usuńmuszę spróbować właśnie z kurczakiem, ale Hubertowi powiem, że to wieprzowo-wołowe :P
Usuń