13.04.2014

Omlet biszkoptowy





Omlet biszkoptowy


2 jajka (białka i żółtka osobno)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
szczypta soli 


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawiamy. 
W drugiej misce umieszczamy żółtka, mąkę i mleko, mieszamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Łyżkę piany dodajemy do żółtek, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy je po całej powierzchni i przykrywamy pokrywką. Gdy omlet nabierze złotobrązowego koloru przerzucamy go na drugą stronę. Po usmażeniu delikatnie przekładamy na talerz, obsypujemy cukrem pudrem i malinami. Porcja na 1 puszysty omlet.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz