02.12.2014

Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem





Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem 


1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki białego ryżu
500 g purée z dyni*
puszka pomidorów
1 litr bulionu
3 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
tymianek do podania


W garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż, szklimy cały czas mieszając przez około minutę.
Dodajemy purée z dyni i pomidory, podgrzewamy przez kilka minut.
Następnie stopniowo wlewamy bulion, gotujemy przez mniej więcej 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Porcję zupy obsypujemy tymiankiem.


Smacznego!


*Dynię hokkaido o wadze 1 kg kroimy na kawałki i wydrążamy środek. Kawałki układamy na blasze i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony miąższ umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz