Ciastka orkiszowe z masłem orzechowym i czekoladą
70 g miękkiego masła
4 łyżki gładkiego masła orzechowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 700)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masło, masło orzechowe i cukier miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajka i miksujemy do połączenia składników.
Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, łączymy składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze, pozostawiając między ciastkami spore odstępy (na blaszce powinno zmieścić się 9 ciastek).
Pieczemy przez ok. 18-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Trzonek łyżki maczamy w czekoladzie i robimy na ciastkach esy floresy.
Porcja na ok. 14 ciastek.
Smacznego!
fajnie napisane
OdpowiedzUsuń