14.12.2014

Ciastka orkiszowe z masłem orzechowym i czekoladą







Ciastka orkiszowe z masłem orzechowym i czekoladą


70 g miękkiego masła
4 łyżki gładkiego masła orzechowego 
1/2 szklanki cukru trzcinowego 
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 700) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
30 g gorzkiej czekolady


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Masło, masło orzechowe i cukier miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajka i miksujemy do połączenia składników.
Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, łączymy składniki. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze, pozostawiając między ciastkami spore odstępy (na blaszce powinno zmieścić się 9 ciastek). 
Pieczemy przez ok. 18-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Trzonek łyżki maczamy w czekoladzie i robimy na ciastkach esy floresy. 
Porcja na ok. 14 ciastek. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz