Uwagi:
*przepis pochodzi z książki Sigird Verbert Smakowite prezenty.
**z podanej porcji otrzymacie ok. 400 ml kremu.
Krem speculoos
(Inspiracja: Sigrid Verbert "Smakowite prezenty")
150 g ciastek (takich)
90 g białej czekolady
1 łyżka miodu
50 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ciasteczka rozkładamy na blasze i podpiekamy przez 10 minut. Następnie wrzucamy do malaksera i miksujemy na pył. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy.
Miód, cukier i mleko podgrzewamy w garnuszku do połączenia składników.
Gorący płyn wlewamy do ciastek i czekolady, dokładnie mieszamy.
Na koniec wlewamy olej, łączymy składniki.
Masę przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brzmi bardzo słodko i bardzo dobrze! :)))
OdpowiedzUsuńJest niesamowicie słodko! ;)
Usuń