10.12.2014

Krem speculoos







Uwagi:
*przepis pochodzi z książki Sigird Verbert Smakowite prezenty.
**z podanej porcji otrzymacie ok. 400 ml kremu.


Krem speculoos
(Inspiracja: Sigrid Verbert "Smakowite prezenty")


150 g ciastek (takich)
90 g białej czekolady
1 łyżka miodu
50 g cukru trzcinowego 
100 ml mleka 
2 łyżki oleju roślinnego 


Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
Ciasteczka rozkładamy na blasze i podpiekamy przez 10 minut. Następnie wrzucamy do malaksera i miksujemy na pył. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy. 
Miód, cukier i mleko podgrzewamy w garnuszku do połączenia składników. 
Gorący płyn wlewamy do ciastek i czekolady, dokładnie mieszamy.
Na koniec wlewamy olej, łączymy składniki. 
Masę przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

2 komentarze: