250 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta soli
130 g zimnego masła
2 jajka
kajmak*
Mąkę, migdały, cukier, cynamon i sól łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Składniki rozcieramy między palcami, następnie wbijamy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na dwie części. Jedną chowamy w lodówce, drugą wałkujemy na cienki placek o grubości ok. 3 mm.
Foremką wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez 11-15 minut w temperaturze 170 stopni aż będą rumiane. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.
Po ostudzeniu, ciastka obsypujemy cukrem pudrem i przekładamy masą kajmakową.
Porcja na ok. 20 ciastek.
Smacznego!
*używam kajmaku z Gostynia, zdecydowanie najlepszy ze wszystkich dostępnych w sklepach.
Wesołych Świąt,
OdpowiedzUsuńi najsmaczniejszych
+ dobrze przyprawionych
Mi.
Dziękuję i również życzę spokojnych i radosnych świąt! :)
UsuńPozdrawiam :)
Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń