Uramaki z łososiem, awokado i ogórkiem |
Uramaki z łososiem, awokado i ogórkiem
mata do zawijania
folia spożywcza do owinięcia maty
płaty nori
folia spożywcza do owinięcia maty
płaty nori
ryż do sushi
wasabi
paseczki awokado
paseczki ogórka
plastry łososia wędzonego na zimno
plastry łososia wędzonego na zimno
Matę do zawijania sushi owijamy folią spożywczą.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ryżu, odwracamy na drugą stronę, tak by ryż znajdował się na macie.
Mniej więcej w połowie maty palcem wskazującym robimy wgłębienie, które smarujemy wasabi. Wgłębienie wypełniamy paseczkami awokado i ogórka, zawijamy delikatnie podnosząc brzeg maty i lekko podtrzymując składniki.
Zwinięty rulon dociskamy, wałek obkładamy cienkimi plastrami łososia, następnie ostrym nożem dzielimy na osiem równych części.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ryżu, odwracamy na drugą stronę, tak by ryż znajdował się na macie.
Mniej więcej w połowie maty palcem wskazującym robimy wgłębienie, które smarujemy wasabi. Wgłębienie wypełniamy paseczkami awokado i ogórka, zawijamy delikatnie podnosząc brzeg maty i lekko podtrzymując składniki.
Zwinięty rulon dociskamy, wałek obkładamy cienkimi plastrami łososia, następnie ostrym nożem dzielimy na osiem równych części.
Smacznego!
Uramaki w sezamie z łososiem i awokado
mata do zawijania
folia spożywcza do owinięcia maty
płaty nori
folia spożywcza do owinięcia maty
płaty nori
ryż do sushi
wasabi
paseczki awokado
kawałki łososia wędzonego na gorąco
kawałki łososia wędzonego na gorąco
uprażony sezam
Matę do zawijania sushi owijamy folią spożywczą.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ryżu, odwracamy na drugą stronę, tak by ryż znajdował się na macie.
Mniej więcej w połowie maty palcem wskazującym robimy wgłębienie, które smarujemy wasabi. Wgłębienie wypełniamy paseczkami awokado i kawałkami łososia, zawijamy delikatnie podnosząc brzeg maty i lekko podtrzymując składniki.
Zwinięty rulon dociskamy, wałek obtaczamy w uprażonym sezamie, następnie ostrym nożem dzielimy na osiem równych części.
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ryżu, odwracamy na drugą stronę, tak by ryż znajdował się na macie.
Mniej więcej w połowie maty palcem wskazującym robimy wgłębienie, które smarujemy wasabi. Wgłębienie wypełniamy paseczkami awokado i kawałkami łososia, zawijamy delikatnie podnosząc brzeg maty i lekko podtrzymując składniki.
Zwinięty rulon dociskamy, wałek obtaczamy w uprażonym sezamie, następnie ostrym nożem dzielimy na osiem równych części.
Smacznego!
Uwagi
*ryż do sushi najlepiej ugotować dzień wcześniej, w momencie rolowania powinien być całkowicie zimny, ciepły ryż spowoduje, że płat nori zrobi się gumowaty, nic fajnego.
*celowo nie podałam dokładnych proporcji, to ile rolek zwiniecie zależy od waszych potrzeb, pół kilograma ryżu wystarczy na zwinięcie ok. 8-9 rolek.
*przepis na sushi w innym wydaniu znajdziecie tutaj.
W najbliższych dniach kupuję składniki do domowego sushi i na pewno skorzystam z Twoich przepisów! :) Bo dobrze pamiętam jak świetnie to danie u Ciebie smakowało :)
OdpowiedzUsuńOd jutra w Lidlu jest tydzień azjatycki :D :D
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuń