Owsianka na mleku kokosowym z malinami i jeżynami
50 g płatków owsianych górskich
30 g płatków pełnoziarnistych
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka miodu
mrożone maliny i jeżyny
konfitura malinowa
Płatki owsiane i pełnoziarniste wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i mleko kokosowe oraz dodajemy miód.
Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż płatki wchłoną cały płyn.
Następnie odstawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 5 minut.
Owsiankę podajemy z mrożonymi malinami, jeżynami i konfiturą malinową.
Porcja na 2 osoby.
Smacznego!
ha! Owsianka to kolejna rzecz, do której muszę się po prostu przekonać, a wręcz zmusić...! W zasadzie to chyba nigdy jej nie jadłam (przynajmniej w świadomym kulinarnym życiu :P), bo wyobrażenie o kleistej brei przywołuje na myśl znienawidzoną zupę mleczną z czasów przedszkola... ;/ Chyba czas się przemóc...
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na owsiankę! Zrobię ci taką, że od razu się zakochasz :D
Usuń