Uwagi:
*łososia piekłam przez 30 minut w 190 stopniach, przed wstawieniem do piekarnika natarłam go oliwą i przyprawiłam.
**mąkę pszenną możecie zastąpić mieszanką maki pszennej z mąką razową lub użyć mąki orkiszowej.
Kanapka pełnoziarnista z kremowym serkiem, łososiem, awokado i sałatą
bułki
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
jajko do posmarowania bułek
mieszanka ulubionych ziaren do obsypania
nadzienie
kremowy serek
liście sałaty
kawałki pieczonego łososia
awokado
rzeżucha
Mąkę, drożdże, sól i cukier łączymy w misce, stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta formujemy 5 podłużnych bułek, każdą smarujemy jajkiem i obsypujemy mieszanką ziaren. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte bułki pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Następnie bułkę dzielimy na dwie części, spód smarujemy kremowym serkiem, nakładamy liście sałaty, kawałki łososia oraz awokado, wierzch obsypujemy rzeżuchą i przykrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!
Bardzo lubię domowe bułki!:) Takie śniadanie to coś w sam raz dla mnie :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ;) Pozdrawiam
UsuńKolejny przepis na bułki do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń:) na zachętę dodam, że są proste i wyszły pyszne ;)
UsuńBułeczki przepyszne .Ja zrobiłam 10 malutkich i do środka dodałam garść siemienia i słonecznika .Rewelacja . Grażyna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały ;) Pozdrawiam :)
Usuń