Śliwki w czekoladzie z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
20 suszonych śliwek
likier amaretto do namoczenia śliwek (lub inny alkohol, np. rum)
100 ml śmietanki 30%
70 g gorzkiej czekolady + 150 g do oblania śliwek
150 g masy marcepanowej
Śliwki zalewamy likierem, pozostawiamy na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy czekoladę (70 g) i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści.
Masę marcepanową kruszmy i wrzucamy do blendera, dodajemy czekoladę ze śmietanką i miksujemy na gładką masę, wkładamy do lodówki na kilka godzin, by nadzienie zgęstniało.
Śliwki wyciągamy z alkoholu i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Łyżeczką nabieramy porcję masy marcepanowo-czekoladowej, obkładamy nią śliwkę i odkładamy na talerz.
Pozostałą czekoladę (150 g) topimy w kąpieli wodnej.
Śliwki starannie oblewamy czekoladą i pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
no pychotka
OdpowiedzUsuń