07.02.2015

Tarty francuskie z migdałowym pesto, pomidorami i mozzarellą





Uwagi:
*ciasto francuskie, jeśli zależy wam na cieście dobrej jakości szukajcie tego przygotowanego na maśle, użyłam takiego
**na blogu znajdziecie sporo receptur z udziałem ciasta francuskiego, jeśli szukacie czegoś słodkiego to polecam tartaletki z gruszką, miodem i tymiankiem, przepis tutaj


Tarty z migdałowym pesto, pomidorami i mozzarellą


migdałowe pesto
100 g migdałów 
listki oberwane z doniczki bazylii
1 łyżka listków świeżego oregano 
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek 
sól i pieprz 

tarty
250 g ciasta francuskiego
4 łyżeczki migdałowego pesto (przepis wyżej)
1 duży pomidor 
1 kulka mozzarelli 
sól i pieprz
świeże oregano 


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto francuskie dzielmy na 4 części, prostokąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut. 
Składniki na pesto umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podpieczone spody lekko spłaszczamy, na każdym prostokącie rozsmarowujemy łyżeczkę pesto, następnie na przemian układamy plastry pomidora i mozzarelli. 
Tarty obsypujemy oregano, solą i pieprzem. 
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostatnio mam troszkę awersję do ciasta francuskiego, ale może tak jak piszesz powinnam spróbować takiego lepszej jakości... bo te kupowane w moim pobliskim najpopularniejszym markecie zdaje się nie mieć większych wartości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to na maśle jest o niebo lepsze! spróbuj koniecznie, bo naprawdę warto ;)

      Usuń