20.02.2015

Kanapka pełnoziarnista z kremowym serkiem, łososiem, awokado i sałatą.





Uwagi:
*łososia piekłam przez 30 minut w 190 stopniach, przed wstawieniem do piekarnika natarłam go oliwą i przyprawiłam.
**mąkę pszenną możecie zastąpić mieszanką maki pszennej z mąką razową lub użyć mąki orkiszowej.


Kanapka pełnoziarnista z kremowym serkiem, łososiem, awokado i sałatą


bułki
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
jajko do posmarowania bułek
mieszanka ulubionych ziaren do obsypania

nadzienie
kremowy serek
liście sałaty 
kawałki pieczonego łososia
awokado 
rzeżucha 


Mąkę, drożdże, sól i cukier łączymy w misce, stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta formujemy 5 podłużnych bułek, każdą smarujemy jajkiem i obsypujemy mieszanką ziaren. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte bułki pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Następnie bułkę dzielimy na dwie części, spód smarujemy kremowym serkiem, nakładamy liście sałaty, kawałki łososia oraz awokado, wierzch obsypujemy rzeżuchą i przykrywamy górną częścią bułki.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe bułki!:) Takie śniadanie to coś w sam raz dla mnie :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis na bułki do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) na zachętę dodam, że są proste i wyszły pyszne ;)

      Usuń
  3. Bułeczki przepyszne .Ja zrobiłam 10 malutkich i do środka dodałam garść siemienia i słonecznika .Rewelacja . Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały ;) Pozdrawiam :)

      Usuń