Sushi futomaki z łososiem, sałatą i awokado
mata do zawijania
4 płaty wodorostów nori
250 g ryżu do sushi
125 g łososia wędzonego na gorąco
pół awokado
liście sałaty
czarny sezam
sos sojowy do podania
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej, przed użyciem musi być zupełnie zimny.
Łososia rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Awokado myjemy, obieramy i kroimy w paseczki. Liście sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki.
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy ryż, pozostawiając z jednej strony centymetr a z drugiej strony trzy centymetry przerwy.
Palcem wskazującym, mniej więcej w połowie, robimy w ryżu wgłębienie, w którym układamy sałatę, kawałki łososia i paseczki awokado. Całość obsypujemy czarnym sezamem (tak to powinno wyglądać przed zwinięciem - zdjęcie).
Teraz zawijanie. Delikatnie podnosimy brzeg maty, zwijamy brzeg do środka lekko przytrzymując składniki, maty nie zawijamy do środa. Zwinięty rulon dociskamy, by składniki dobrze się połączyły.
Gotowy rulon wyciągamy z maty i kroimy na ok. 6-7 kawałków.
Smacznego!
Mi jakoś nie specjalnie wychodzi sushi wszystko się rozwala. Spróbuję twój przepis może akurat się uda. Ja przeważnie kupuję sushi na wynos bardzo dobre są firmy Oyaka. Ewentualnie też staram się co jakiś czas wychodzić ze znajomymi do restauracji gdzie zamawiamy właśnie sushi
OdpowiedzUsuńsuper napisane
OdpowiedzUsuń