25.05.2014

Sushi futomaki z łososiem, sałatą i awokado.





Sushi futomaki z łososiem, sałatą i awokado


mata do zawijania
4 płaty wodorostów nori
250 g ryżu do sushi
125 g łososia wędzonego na gorąco
pół awokado
liście sałaty
czarny sezam
sos sojowy do podania


Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej, przed użyciem musi być zupełnie zimny. 
Łososia rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Awokado myjemy, obieramy i kroimy w paseczki. Liście sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. 
Płat nori układamy na macie, na całej powierzchni rozprowadzamy ryż, pozostawiając z jednej strony centymetr a z drugiej strony trzy centymetry przerwy. 
Palcem wskazującym, mniej więcej w połowie, robimy w ryżu wgłębienie, w którym układamy sałatę, kawałki łososia i paseczki awokado. Całość obsypujemy czarnym sezamem (tak to powinno wyglądać przed zwinięciem - zdjęcie).
Teraz zawijanie. Delikatnie podnosimy brzeg maty, zwijamy brzeg do środka lekko przytrzymując składniki, maty nie zawijamy do środa. Zwinięty rulon dociskamy, by składniki dobrze się połączyły. 
Gotowy rulon wyciągamy z maty i kroimy na ok. 6-7 kawałków. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz