Omlet po niderlandzku
(przepis pochodzi ze strony: codziszjemnasniadanie.pl)
50 g masła
120 g mąki pszennej
110 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
tabliczka mlecznej czekolady
100 g mrożonych wiśni
cukier puder
liście mięty
Do piekarnika wkładamy żeliwną patelnię i nagrzewamy go do 220 stopni. Nagrzanie się do tej temperatury zajmuje mojemu piekarnikowi ok 20-25 minut. Mniej więcej w połowie nagrzewania do patelni wrzucam masło, by się roztopiło.
Mąkę, mleko, jajka i sól łączymy w misce za pomocą trzepaczki. Gdy piekarnik się nagrzeje, a masło rozpuści na środek patelni wylewamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut.
Gdy omlet się piecze, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu z patelni wylewamy nadmiar masła. Gotowego omleta obsypujemy wiśniami, posypujemy cukrem pudrem, listkami mięty i oblewamy toną czekolady.
Porcja na 3 osoby.
Smacznego!
aaaaaaaa!!!!!! już wiem jakim przepisem zainauguruję swoją żeliwną patelnię!!! :):):)
OdpowiedzUsuńdobry wybór! śniadanie królewskie! :D
UsuńPorcja na trzy osoby...
UsuńKto trzeci? może ja
przesmaczne
Mi