Zupa szczawiowa mojej mamy
3 litry wody
300 g żeberek
1 średniej wielkości marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
4 solidne garście szczawiu
pół opakowania kwaśnej śmietany
pół szklanki wody
1 łyżka mąki
4 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz do smaku
Wodę wlewamy do garnka, solimy do smaku. Żeberka myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do gotującej się wody. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień, tak by wywar delikatnie bulgotał.
Po 20 minutach wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, pozbawiamy gałązek i drobno siekamy. Dodajemy do wywaru, gotujemy przez kilka minut. Śmietanę łączymy z wodą i mąką, wlewamy do zupy. Jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Najsmaczniejszy blog (jest jeszcze kilka innych ale to nie zawody żeby wybierać...)
OdpowiedzUsuńOtwórz restaurację albo bistro, dasz rade
Ludzie muszą jeść, chcą jeść, lubią jeść... Ty im dasz przyjemność
pozdrawiam
mi
Dziękuję za te miłe słowa!! :) :)
UsuńBistro to takie moje małe marzenie, może za kilka lat, zobaczymy ;)
Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam ciepło :)
ładne zdjecia
OdpowiedzUsuń