15.05.2014

Pralinki pistacjowe





Pralinki pistacjowe


100 g pistacji (waga w łupinkach)
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
płatki migdałowe do obtoczenia 


Pistacje obieramy z łupinek i wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, by pozbyć się skórek i soli. Orzeszki obieramy, osuszamy i wrzucamy do blendera lub młynka do kawy, mielimy, masa nie musi być idealnie gładka. Czekoladę z dodatkiem śmietanki topimy w kąpieli wodnej. Masę pistacjową łączymy z czekoladą. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, by masa zgęstniała. Następnego dnia formujemy pralinki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w płatkach migdałowych. Przechowujemy w lodówce. 


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Magda!!!! one wyglądają tak pysznie! :) i mam tak samo - jak już sobie wymyślę coś z pistacjami, to kupuję i chowam przed głodnym oczami póki nie przyjdzie czas ;) Twoją propozycję wypróbuję na pewno, bo pomimo, że nie jestem fanką białej czekolady, to wierzę, że to połączenie jest idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pralinki rozpływają się w ustach! Zrób koniecznie :) :)

      Usuń
  2. Nie zrozumiałem ostatniego zdania: "Przechowujemy w lodówce. "
    ???
    Przecież zjadamy natychmiast!
    :)
    Może zamiast bistra otworzysz cukiernie, będzie szybciej
    Albo chociaż e-sklep z łakociami

    serdecznie pozdrawiam
    Mi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ostatnie zdanie to tylko formalność ;)

      A bistro/cukiernia to nadal małe marzenie, oby się spełniło!
      Dziękuję za te miłe słowa!!!!! :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń