07.05.2014

Tarta migdałowa z rabarbarem





Tarta migdałowa z rabarbarem 


ciasto
100 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko (białka nie wyrzucamy)

nadzienie
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
1 białko

1 łodyga rabarbaru + cukier do obsypania


Rabarbar kroimy na kawałki równe szerokości blaszki, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem.
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami aż powstanie kruszonka. Wbijamy żółtko i szybo zagniatamy gładkie ciasto.
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, formę z ciastem wyciągamy z lodówki i wkładamy do piekarnika, podpiekamy przez 15 minut.
Zmielone migdały i cukier wsypujemy do miski, dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy białko, miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Na podpieczonym spodzie układamy kawałki rabarbaru, wierzch oblewamy masą migdałową.
Tartę pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach, następnie przykrywamy folią i podpiekamy kolejne 10 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz