23.05.2014

Omlet po niderlandzku.





Omlet po niderlandzku 
(przepis pochodzi ze strony: codziszjemnasniadanie.pl)


50 g masła
120 g mąki pszennej
110 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
tabliczka mlecznej czekolady
100 g mrożonych wiśni
cukier puder 
liście mięty


Do piekarnika wkładamy żeliwną patelnię i nagrzewamy go do 220 stopni. Nagrzanie się do tej temperatury zajmuje mojemu piekarnikowi ok 20-25 minut. Mniej więcej w połowie nagrzewania do patelni wrzucam masło, by się roztopiło.
Mąkę, mleko, jajka i sól łączymy w misce za pomocą trzepaczki. Gdy piekarnik się nagrzeje, a masło rozpuści na środek patelni wylewamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut. 
Gdy omlet się piecze, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu z patelni wylewamy nadmiar masła. Gotowego omleta obsypujemy wiśniami, posypujemy cukrem pudrem, listkami mięty i oblewamy toną czekolady.
Porcja na 3 osoby. 


Smacznego!


3 komentarze:

  1. aaaaaaaa!!!!!! już wiem jakim przepisem zainauguruję swoją żeliwną patelnię!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry wybór! śniadanie królewskie! :D

      Usuń
    2. Porcja na trzy osoby...
      Kto trzeci? może ja
      przesmaczne

      Mi

      Usuń