9.08.2014

Suszone pomidory w oliwie





Suszone pomidory w oliwie


1,5 kg pomidorów śliwkowych
sól
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu 
oliwa z oliwek


Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pomidory środkiem do góry, solimy.
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni.
Blachę z pomidorami wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy przez ok. 6-8 godzin. Pomidory suszą się nierównomiernie, należy kontrolować stopień wysuszenia i wyciągać te, które są już zupełnie suche.
Wysuszone pomidory luźno układamy w wyparzonych słoikach, wkładamy gałązki tymianku i rozmarynu. 
Oliwę z oliwek podgrzewamy do temperatury 100 stopni. Gorącą zalewamy pomidory, słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia.
Porcja na dwa słoiki o pojemności 250 ml. 


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zainspirowałaś mnie, właśnie włożyłam pomidory do piekarnika! :)

    OdpowiedzUsuń