02.08.2015

Focaccia z ziołami

 






Focaccia z ziołami 
(Inspiracja: lovecommacake.com)


ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
3 łyżki świeżych ziół (rozmaryn, tymianek)
1 i 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek

dodatkowo
3 łyżki świeżych ziół (rozmaryn, tymianek)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz


Mąkę, drożdże, cukier, sól i zioła łączymy w misce. 
Wodę łączymy z oliwą. 
Płynne składniki stopniowo wlewamy do miski z mąką, łyżką mieszamy ciasto. Następnie ręcznie lub mikserem zagniatamy przez ok. 10 minut. Ciasto będzie klejące i miękkie, ale takie być powinno, nie dosypujemy więcej mąki. 
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości lub do lodówki na całą noc. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dłonie obsypujemy mąką, ciasto rozciągamy palcami tworząc prostokątny placek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. 
Zioła i oliwę z oliwek łączymy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. 
W cieście robimy małe wgłębienia, które wypełniamy oliwą z ziołami.
Focaccię pieczemy przez ok. 20-25 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz