Jagodzianki
ciasto
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki cukru
3 jajka
100 g miękkiego masła
nadzienie
200 g jagód
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody
Mąkę, drożdże i cukier łączymy w misce, stopniowo wbijamy jajka, zagniatamy. Następnie porcjami dodajemy masło, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 8 części (1 porcja = 70 g). Składniki na nadzienie łączymy w misce. Z porcji ciasta tworzymy okrągły placek, środek wypełniamy łyżką nadzienia, formujemy bułki.
Uformowane jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Wyrośnięte bułki pieczemy przez ok. 15 minut.
Składniki na lukier umieszczamy z kubeczku, rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, jagodzianki oblewamy lukrem.
Smacznego!
Cudowne jagodzianki! *.*
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wyszły! :)
I wyszły przepyszne! Polecam wypróbować ten przepis :)
Usuń