12.08.2015

Jagodzianki





Jagodzianki 


ciasto
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki cukru
3 jajka
100 g miękkiego masła

nadzienie
200 g jagód
1 łyżka cukru 
1 łyżka mąki pszennej

lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody


Mąkę, drożdże i cukier łączymy w misce, stopniowo wbijamy jajka, zagniatamy. Następnie porcjami dodajemy masło, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. 
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. 
Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 8 części (1 porcja = 70 g). Składniki na nadzienie łączymy w misce. Z porcji ciasta tworzymy okrągły placek, środek wypełniamy łyżką nadzienia, formujemy bułki. 
Uformowane jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 60 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 
Wyrośnięte bułki pieczemy przez ok. 15 minut. 
Składniki na lukier umieszczamy z kubeczku, rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, jagodzianki oblewamy lukrem. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Cudowne jagodzianki! *.*
    Prześlicznie wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyszły przepyszne! Polecam wypróbować ten przepis :)

      Usuń