Ciasto czekoladowo-kokosowe z owocami
ciasto
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
70 g zmielonych wiórków kokosowych
nadzienie
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
owoce do obsypania
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wlewamy stopioną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy zmielone wiórki kokosowe, łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm. Pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem.
Wierzch ciasta ozdabiamy kremem i obsypujemy owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz