21.01.2015

Tartaletki migdałowe z konfiturą malinową





Tartaletki migdałowe z konfiturą malinową


ciasto
120 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko 

nadzienie
2 jajka
100 g cukru
150 g zmielonych migdałów 
50 g stopionego masła
4 czubate łyżeczki konfitury malinowej
cukier puder do obsypania


Mąkę i cukier puder łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie wbijamy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy je na cienki placek i dzielimy na 4 części. 
Foremki na tartaletki o średnicy 10 cm wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Gdy się nagrzeje wstawiamy schłodzone ciasto i podpiekamy przez ok. 15 minut. 
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy migdały i miksujemy do połączenia. Na koniec cienką strużką wlewamy masło, miksujemy.
Na podpieczonych spodach równomiernie rozprowadzamy konfiturę malinową, po jednej łyżeczce do każdej foremki, następnie po brzegi wypełniamy masą migdałową. 
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni, tartaletki pieczemy przez ok. 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową.
Po upieczeniu i ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

2 komentarze: