27.11.2014

Orkiszowe bajgle z kremowym serkiem, łososiem i awokado.









Uwagi:
*przepis na bajgle w innej wersji znajdziecie tutaj.


Orkiszowe bajgle z kremowym serkiem, łososiem i awokado


bajgle
250 g mąki orkiszowej (typ 700)
150 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
250 ml ciepłego mleka
40 g stopionego masła
jajko do posmarowania
mak do obsypania 

dodatki
kremowy serek 
wędzony łosoś
awokado
liście sałaty


Mąki, drożdże, sól i cukier łączymy w misce. Stopniowo wlewamy mleko, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 6 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułkę, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy i kieliszkiem wykrawamy środek. Bajgle smarujemy jajkiem i solidnie obsypujemy makiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy na dwie części, spód smarujemy serkiem kremowy, nakładamy kawałki łososia, awokado i liście sałaty, przykrywamy górną częścią.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. aaaaaaaaaa, jak ja bym chciała takiego bajgla!!!!!!!!!!!!!! Muszę zrobić koniecznie, a Twój przepis wygląda super :) ściągnę jak nic :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ściągaj, ściągaj, bo zasmakują ci na pewno! :D :D

      Usuń
    2. Bajgle przeszły moje najśmielsze oczekiwania :) Były przepyszne!!! Zapożyczam przepis i dodaję do ulubionych śniadaniowych wypieków :)

      Usuń
    3. Tyle radości!!!!! Dziękuję! :) :) :) :)

      Usuń