11.11.2014

Jabłecznik





Jabłecznik


2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 szklanki oleju 
3 średniej wielkości jabłka
cukier puder do obsypania


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Jajka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, krótko miksujemy. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy do dokładnego połączenia składników. 
Następnie wlewamy olej, miksujemy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Kawałki jabłek łączymy z ciastem. 
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 50-60 minut. 
Po upieczeniu i przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz