8.11.2014

Ciasto pełnoziarniste z dżemem malinowym





Ciasto pełnoziarniste z dżemem malinowym


300 g mąki pełnoziarnistej
60 g cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
1 jajko
słoik dżemu malinowego


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
Mąkę, cukier i sól łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części.
Połową ciasta wylepiamy dno prostokątnej formy, następnie równomiernie rozprowadzamy dżem malinowy, drugą część ciasta kruszymy i obsypujemy nim wierzch ciasta.
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre, składników jest na małą brytfankę (keksówkę). Jeśli komuś mało słodkie można posypać cukrem purem.

    OdpowiedzUsuń