Ciastka owsiane z migdałami i żurawiną
120 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki orkiszowej (typ 700)
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g migdałów
100 g żurawiny
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masło ucieramy z cukrem do białości, wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy, miksujemy do połączenia składników.
Następnie wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, migdały i żurawinę, dokładnie mieszamy. Masa będzie klejąca, ale tak ma być.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy, pozostawiając między nimi spore odstępy (ok. 4 cm).
Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 17 minut.
Porcja na 18 ciastek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz