24.11.2014

Ciastka owsiane z migdałami i żurawiną





Ciastka owsiane z migdałami i żurawiną


120 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki orkiszowej (typ 700)
1 szklanka płatków owsianych górskich 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
100 g migdałów
100 g żurawiny


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Masło ucieramy z cukrem do białości, wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt waniliowy, miksujemy do połączenia składników. 
Następnie wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, migdały i żurawinę, dokładnie mieszamy. Masa będzie klejąca, ale tak ma być. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze i lekko spłaszczamy, pozostawiając między nimi spore odstępy (ok. 4 cm). 
Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 17 minut.
Porcja na 18 ciastek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz