7.06.2014

Risotto z pęczaku z zielonym groszkiem





Risotto z pęczaku z zielonym groszkiem 


łyżka masła
cebula szalotka
100 g pęczaku
125 ml białego wina 
1 szklanka bulionu
1 szklanka wody 
60 g mascarpone 
4 łyżki tartego parmezanu
140 g groszku (waga po obraniu, przed obraniem groszek ważył 400 g)


Na patelni topimy masło. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, szklimy.
Następnie wsypujemy pęczak, podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, od czasu do czasu mieszamy. Następnie partiami wlewamy bulion i wodę, za każdym razem czekając aż pęczak wchłonie cały płyn, trwa to ok. 20 minut. Na koniec dodajemy mascarpone, tarty parmezan i groszek, mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. 


Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Pewnie Ci już opowiadałam, ale mój Tata zawsze gotował ogromny gar pęczaku i wyrzucał go do jeziora, jako zanętę na ryby... dzięki Twojemu przepisowi zaczynam wierzyć, że ta kasza jest jednak bardziej wartościowa niż mi się zawsze wydawało ;) Super przepis i piękne zdjęcia! Przede mną wciąż jeszcze pierwsze risotto i teraz mam zagwozdkę, który z Twoich przepisów wybrać na pierwszy ogień...?! Hmm... zapewne zrobię dwa, ale zacznę od szafranowego :) miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Pamiętam tę historię i to jak mówiłaś, że nie możesz się do niej przekonać ;) Ja zapewniam, że warto i jak już spróbujesz to przestanie Ci się kojarzyć z jedzeniem dla ryb ;)
      Dziękuję! I również życzę udanego weekendu!! :) :) :)
      Ściskam!

      Usuń
  2. Przepis warty przygotowania. Smak tej potrawy jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń