Grillowane chlebki pita z pieczonym indykiem, kozim serem, awokado i rzodkiewką
(Przepis na chlebki pita pochodzi ze strony www.smakowitychleb.pl)
chlebki pita
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
pieczony indyk
500 g piersi z indyka
sól i świeżo mielony pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
dodatki
kozi ser
liście sałaty
rzodkiewki
awokado
Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy w misce. Wodę wlewamy cienkim strumieniem i zagniatamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy oliwę z oliwek. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 45 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy okrągły placek o grubości 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte chlebki grillujemy z dwóch stron przez ok. 5 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso owijamy folią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 60 minut. Gdy pierś będzie upieczona i lekko przestygnie kroimy ją w grube plastry.
Chlebki pita nacinamy, mniej więcej do połowy, tworząc kieszonkę. Każdą pitę wypełniamy sałatą, plastrami piersi z indyka, koziego sera, awokado i rzodkiewki.
Smacznego!
Magdo, bardzo się cieszę, że chlebki się udały i tak smakowały, a wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Tosia.
Ja dziękuję za inspirację, chlebki są niesamowite! :)
UsuńPozdrawiam :)
trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuń