17.06.2014

Grillowane chlebki pita z pieczonym indykiem, kozim serem, awokado i rzodkiewką





Grillowane chlebki pita z pieczonym indykiem, kozim serem, awokado i rzodkiewką 
(Przepis na chlebki pita pochodzi ze strony www.smakowitychleb.pl)


chlebki pita
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek 

pieczony indyk
500 g piersi z indyka
sól i świeżo mielony pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku

dodatki
kozi ser 
liście sałaty
rzodkiewki
awokado


Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy w misce. Wodę wlewamy cienkim strumieniem i zagniatamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy oliwę z oliwek. Z ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 45 minut. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy okrągły placek o grubości 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte chlebki grillujemy z dwóch stron przez ok. 5 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i plastrami czosnku. Tak przygotowane mięso owijamy folią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 60 minut. Gdy pierś będzie upieczona i lekko przestygnie kroimy ją w grube plastry. 
Chlebki pita nacinamy, mniej więcej do połowy, tworząc kieszonkę. Każdą pitę wypełniamy sałatą, plastrami piersi z indyka, koziego sera, awokado i rzodkiewki.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Magdo, bardzo się cieszę, że chlebki się udały i tak smakowały, a wyglądają niezwykle apetycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziękuję za inspirację, chlebki są niesamowite! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń