12.06.2014

Jajka nadziewane pastą z awokado





Jajka nadziewane pastą z awokado


2 jajka
pół awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki tartego parmezanu
garść pietruszki
pół ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku


Jajka gotujemy na twardo. Awokado kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy również sok z cytryny, tarty parmezan, pietruszkę i czosnek. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Połówki jajek nadziewamy przygotowaną pastą.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo w moim guście. Spędzam święta niestety poza Polską i bez najbliższych, dlatego żeby uczcić święta zrobię faszerowane jajka na śniadanie. Zakupy już zrobione, ale zamiast parmezanu dodam Olomoucké tvarůžky, a w miejsce pietruszki - szczypiorek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe zmiany, takiego sera jeszcze nie jadłam ;) daj znać jak wyszło? :) :)

      Usuń