Pasta z awokado i jajko w koszulce na chlebie orkiszowym
2 kromki chleba orkiszowego
pół awokado
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy odrobinę soli, doprowadzamy do wrzenia.
Jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek. Gdy woda zacznie bulgotać bierzemy łyżkę i mieszamy, aby utworzył się rowek, w który powoli wlewamy jajko, łyżką delikatnie mieszamy, by nie rozwalić żółtka, ale doprowadzić do tego, że całe białko je oblepi.
Gotujemy przez 1-2 minuty, lubimy ścięte białko i bardzo rzadkie żółtko, wyciągamy. Jeśli zależy ci na bardziej ściętym żółtku, gotuj 3 minuty. Z drugim jajkiem postępujemy tak samo.
Awokado rozgniatamy widelcem na gładkie puree. Nakładamy na kromkę orkiszowego chleba, na wierzch jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
ech, a ja miałam dziś na śniadanie zwykłe płatki z jogurtem... choć w sumie innego jedzenia o 7 rano nie umiem sobie wyobrazić ;) Ale na drugie śniadanie kiedyś wypróbuję Twoją propozycję - zwłaszcza, że pierwsze jajka w koszulce wciąż przede mną!
OdpowiedzUsuńWypróbuj, te jajka są idealne ;) a w połączeniu z awokado wprost pyszne ;)
Usuń