24.03.2014

Ciasto bananowe



Ciasto bananowe
(Inspiracja: White Plate)


3 banany
2 jajka
200 g cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
200 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Banany rozgniatamy widelcem, niezbyt dokładnie. Jajka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy, miksujemy. W drugiej misce łączymy mąki i proszek do pieczenia, wsypujemy do płynnej masy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy banany, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz