14.03.2014

Croissant w migdałach.



Croissant w migdałach
(Inspiracja: Minta Eats)


2 croissanty z poprzedniego dnia 

syrop
pół szklanki wody
łyżka cukru 

nadzienie
łyżka miękkiego masła
25 g zmielonych migdałów 
25 g cukru
odrobina ekstraktu waniliowego
1 jajko 
płatki migdałów do obsypania


Syrop: wodę wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę. Wyłączamy i odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Nadzienie: masło ucieramy mikserem z migdałami i cukrem, na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i wbijmy jajko. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. 
Croissanty kroimy wzdłuż, dolną część moczymy w syropie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy kremem migdałowym. Górną część również moczymy w syropie, przykrywamy dolną, wierzch smarujemy kremem i obsypujemy płatkami migdałów. 
Tak samo postępujemy z drugim rogalikiem. 
Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz